Bučno lazanjo
Oktober je mesec buč! Niso samo okusne, ampak tudi bogate z vitamini in dragocenimi sestavinami, ki so koristne za naše zdravje. Zato smo za vas pripravili okusno bučno lazanjo, ki jo lahko enostavno pripravite doma!
Sestavine:
800 g buče, narezane na 2 mm debele rezine
1 šopek žajblja, listi odstranjeni, polovica fino narezana
1/2 skodelice (125 g) stopljenega ghee masla, plus dodatnih 1/4 skodelice (60 g) ghee masla
1 por, tanko narezan
4 stroki česna, drobno naribani
100 g kale in črne zelje, stebla odstranjena, listi drobno narezani
270 g polsušenih paradižnikov, odcejena in narezana na kocke
500 g skute (cottage cheese)
2 jajci, rahlo stepeni
Priprava:
V skledi zmešajte rezine buče z polovico celih listov žajblja, 2 žlicama ghee masla in 2 čajnima žličkama solnih kosmičev ter pustite na strani.
V drugi skledi zmešajte por, česen, 2 žlici ghee masla in 1/2 čajne žličke solnih kosmičev ter pustite na strani.
V tretji skledi zmešajte kale, črno zelje, paradižnik in 1 čajno žličko solnih kosmičev. Nežno masirajte liste, da jih zmehčate, nato pustite na strani.
V četrti skledi zmešajte skuto, jajci in narezan žajbelj.
Pečico predhodno segrejte na 180°C. Namastite pekač velikosti 2 L (8 skodelic).
Za lazanjo razporedite 1/3 mešanice pora na dno pekača in prekrijte s plastjo mešanice buče, nato 1/3 mešanice skute. Prekrijte s 1/3 mešanice kala, nato še eno plastjo mešanice buče. Postopek ponovite še dvakrat, končajte s preostalo mešanico buče. Pomažite z preostalim ghee maslom.
Pekač s lazanjo pokrijte s peki papirjem in zavijte v folijo. Pecite 1 uro in 30 minut, dokler lazanja ni mehka. Predgrejte žar na najvišjo temperaturo. Odstranite folijo in peki papir ter lazanjo postavite nazaj na zgornjo rešetko pečice. Pecite 5-6 minut, pogosto preverjajte, dokler površina ni hrustljava.
Medtem segrejte nekaj ghee masla v ponvi na visoki temperaturi, nato dodajte preostale liste žajblja in kuhajte 90 sekund, dokler niso prosojni. Odcedite na papirnatih brisačkah, da postanejo hrustljavi. Posujte lazanjo s hrustljavimi listi žajblja in postrezite.