Sladki krompirjev kolač

Back to Blog
recipe with sweet potatoes

Sladki krompirjev kolač

Imamo še en nov recept s sladkim krompirjem! Za pripravo smo uporabili rezalnik V6.

 

Sestavine:

Skorja

  • ¾ skodelice orehov
  • 1 ¼ skodelice polnozrnate moke za peko
  • 1 ¼ skodelice univerzalne moke, plus dodatna za pomokanje
  • 2 žlici sesekljanega svežega timijana in/ali rožmarina
  • ¾ čajne žličke soli
  • ¾ čajne žličke sveže mletega popra
  • ½ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 7 žlic ledeno hladne vode

 

Nadev

  • 700 g sladkega krompirja, olupljenega in narezanega na 1/4-palčne debele rezine
  • 1 žlica plus 2 čajni žlički ekstra deviškega oljčnega olja, razdeljeno
  • ½ čajne žličke soli
  • ¼ čajne žličke sveže mletega popra
  • 1 ½ skodelice tanko narezanih rdečih čebulic
  • 1 skodelica naribanega cheddar sira
  • 1 veliko beljak stepen z 1 čajno žličko vode
  • 1 čajna žlička sesekljanega svežega timijana in/ali rožmarina

 

Priprava:

Predgrejte pečico na 220 stopinj Celzija.

Pripravite skorjo: V multipraktiku zmeljite orehe, da dobite fino mleto zmes. V večji skledi združite pšenično polnozrnato moko, belo moko, 2 žlici timijana in/ali rožmarina, 3/4 čajne žličke soli in 3/4 čajne žličke popra. V središču sklede naredite jamico in dodajte 1/2 skodelice olja in vodo. Postopoma vmešajte mokre sestavine v suhe, da dobite mehko testo (ki bo morda bolj vlažno kot druga testa). Testo v skledi gnetite, da se poveže.

Oblikujte testo v disk, ga ovijte v plastično folijo in hladite vsaj 15 minut ali do 3 dni.

 

Pripravite nadev: V veliki skledi zmešajte sladki krompir, 1 žlico olja, 1/2 čajne žličke soli in 1/4 čajne žličke popra. Mešanico razporedite na tri četrtine velikega pekača s robom. Čebulo v skledi zmešajte s 1 čajno žličko olja. Enakomerno jo razporedite na preostalem četrtinskem delu pekača. Pecite 10 minut. Odstranite iz pečice. Zmanjšajte temperaturo na 180 stopinj Celzija.

Delovno površino obložite s peki papirjem ali nedrsečo podlogo, ga rahlo pomokajte in posujte s pomokajo. Testo razvaljajte v rustikalni krog premera 15 palcev, po potrebi dodajte več moke, da preprečite prijemanje. Skorjo položite na pekač s pomočjo peki papirja ali podloge.

Enakomerno razporedite sir po skorji, pri tem pustite 2-palčni rob. Večje rezine sladkega krompirja razporedite v obročasto prekrivanje čez sir, pri čemer pustite 2-palčni rob. Čebulne rezine razporedite v drugem obroču bliže sredini. S preostalimi rezinami sladkega krompirja tvorite prekrivajoč se krog v sredini skorje. Robove skorje prekrijte čez nadev in jih po potrebi zložite; nadev ne bo popolnoma prekrit. Skorjo premažite s stepenim beljakom. Zelenjavi pokapajte preostalo 1 žličko olja in potresite s 1 žličko timijana in/ali rožmarina.

Pecite tart dokler robovi ne postanejo rahlo zapečeni, približno 50 minut. Pred rezanjem pustite, da se ohladi 10 minut.

Share this post

Back to Blog