Ratatouille

Back to Blog

Ratatouille

Ratatouille je sredozemska zelenjavna jed, ki se peče v pečici. Ta jed je polna sveže zelenjave in obstaja več različic glede na vaš okus. Pripravili smo eno od njih za vas!

Sestavine:
1-2 žlici oljčnega olja (+ dodatno za pokapanje)
1 čebula, nasekljana
3 stroke česna, nasekljana
500 g paradižnikove omake (passata)
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 žlica italijanskih zelišč (npr. bazilika, origano, timijan)
1 bučka
1 jajčevec
3 paradižniki
Veganski mocarela sir ali veganski nariban sir ali oboje
Za okras (po želji)
Veganski parmezan
Bazilika
Priprava:
Pečico segrejte na 200°C s toploto zgoraj in spodaj.
V veliki ponvi segrejte oljčno olje in prepražite čebulo 2-3 minute, dokler ne postane prosojna. Dodajte nasekljan česen in pražite še eno minuto.
Zdaj dodajte paradižnikov koncentrat in strt paradižnik. Začinite s soljo, poprom in zelišči ter dušite 5 minut.
Medtem narežite bučko, jajčevec in paradižnike na 2-3 mm tanke rezine s pomočjo rezalnika V6 ExclusiveLine.
Paradižnikovo omako vlijte v 24 cm okroglo pekač (ali pustite v ponvi, če je pečica odporna nanjo) in nanjo izmenično razporedite zelenjavo. Začinite s soljo, poprom in zelišči. Na vrhu razporedite veganske mini kroglice mocarele in nariban sir ter jih pokapajte z malo oljčnega olja.
Pekač pokrijte in pecite v predhodno ogreti pečici približno 30 minut. Nato odstranite pokrov in pecite še 15 minut, dokler zelenjava ni kuhana in rahlo zapečena.
Okrasite ratatouille z veganskim parmezanom, timijanom in baziliko ter uživajte!

Predgretje pečice na 150 °C. Sir zmešajte s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in vanilijevim ekstraktom, nato dodajte jajce in mešajte, dokler ne dobite homogene mase.

Odrežite vrh jabolk in izdolbite notranjost jabolk, da dobite “skodelico”. Napolnite vsako jabolko z mešanico sira. Pecite v pečici, dokler jabolka ne dobijo lepe zlate barve (približno 40 minut, vse je odvisno od pečice in velikosti jabolk, zato pogosto preverjajte).

Jabolka pustite, da se ohladijo na sobno temperaturo, nato pa jih hranite v hladilniku 2-3 ure.

Pred serviranjem prelijte karamelno omako, rozine in lešnike po jabolkih.

Dober tek!

Share this post

Back to Blog